Az úszós szintkapcsoló egy úszóból áll, amely egy vezető cső mentén mozog fel és le a folyadék felszínén lebegve. Az úszóban egy gyűrű alakú mágnes van, amely a vezetőcsőben lévő reed relét működteti.

A konduktív szintkapcsoló villamosan vezető folyadékok szintjének jelzésére és szabályozására használható fel. Amennyiben legalább két elektróda érintkezik a vezetőképes közeggel, úgy kis váltakozó áramok folynak a mérőelektróda felől a referencia elektróda irányába.

Az ultrahangos szintkapcsoló alkalmazásakor a folyadék felszínére kibocsátott és visszaverődő ultrahang jel futási ideje szolgáltatja a szintkapcsoláshoz szükséges adatokat. Az ultrahangnak a terjedési viszonyai a folyadék tulajdonságaitól nagymértékben függnek. Egy minimum és egy maximum érték adható meg a programozható kimenettel. A mérési taromány akár 6m is lehet.

A forgólapátos szintkapcsolót silókba vagy tartályokba, ömlesztett anyagokhoz és granulátumokhoz használják. A forgólapát állandó sebességgel forog, és amikor az ömlesztett anyag szintje eléri a forgólapátot, az az ömlesztett anyag okozta ellenállás következtében a forgólapát megáll. A beépített nyomatékkapcsoló ekkor egy nagyterhelhetőségű váltóérintkezővel külső jelzésre, működtetésre alkalmas kontaktust ad, illetve egy másik érintkezővel a forgatómotort kikapcsolja.

Mivel az vibrációs szintkapcsoló nem tartalmaz mozgó alkatrészeket, gyakorlatilag nem kopik, így nem igényel karbantartást. A rezgővillás elv folyadékhoz, porszerű, finomszemcsés ömlesztett anyagokhoz használható.

A membrános szintkapcsoló egy műanyag kapcsolóházból, egy membránból és egy membrángyűrűból áll. Az ömlesztett anyag saját súlya nekinyomódik a rugós előfeszítésű membránnak. A nyomást a membrán közvetlenül a mikrokapcsolónak adja át, amely ezáltal működésbe lép. Amint csökken a membránon lévő nyomás, a mikrokapcsoló old és visszaáll eredeti állapotába. 

Az optikai szintkapcsoló egy robosztus házból és egy üreges félgömbből áll. Ebbe jeladóként egy infravörös dióda, fogadóként egy félvezető van építve. Amikor a szenzor száraz (nem érintkezik a közeggel) az infrasugarak visszaverődnek a közeg felszínéről, amit a vevő teljes mértékben fogadni tud. Amint a szenzor érintkezik a közeggel, az infrasugarak egy része elnyelődik a közegben, a vevő így kevesebb jelet kap, és működésbe lép a kapcsoló.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Küldhetünk neked 5 tippet a méréstechnikai eszközök karbantartásához? Ha ezeket követed, eszközeid még tovább szolgálnak téged hibátlanul! Iratkozz fel hírlevelünkre, és elküldjük neked az 5 tippet ajándékba!

Fel!