A Faraday-féle indukciós törvényen alapuló áramlásmérés (röviden: indukciós áramlásmérők) egy minimális vezetőképességgel rendelkező folyadékok esetén a legkedvezőbb árú és mérési pontosságú, elektronikus elvű áramlásmérő. Minden telt szelvényben áramló folyadék (víz, szennyvíz, sav, lúg, alkohol, tej stb.) pillanatnyi és összegzett térfogatáramának mérésére és távadására alkalmasak.


A mérés során az érzékelő tekercseit mágnesezőárammal gerjesztik. A cső belsejében keletkező inhomogén mágneses térben elmozduló folyadék a vele érintkezésben lévő két mérőelektródában az áramló folyadék átlagsebességével arányos feszültséget indukál. Ezt az analóg feszültségjelet egy A/D átalakító digitális jellé konvertálja, és egy digitális szűrő segítségével kiszűri az esetleges zajokat. A mérés során létrejött pillanatnyi térfogatáram értéke megjeleníthető a távadó elektronika kijelzőjén, és elvezethető az analóg és digitális kimenetek felhasználásával.


Az indukciós elven működő áramlásmérők előnyei között szerepel, hogy forgó, mozgó, kopó, belógó alkatrészük nincs, így nem okoznak nyomásesést, emellett ezek az áramlásmérők különleges karbantartást sem igényelnek.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Küldhetünk neked 5 tippet a méréstechnikai eszközök karbantartásához? Ha ezeket követed, eszközeid még tovább szolgálnak téged hibátlanul! Iratkozz fel hírlevelünkre, és elküldjük neked az 5 tippet ajándékba!

Fel!